Diensten

CAD-CAM wat is dat?

Cad cam programmeur Breda

CAD-CAM is eigenlijk een samensmelting van twee verschillende afkortingen. CAM staat voor “Computer Aided Manufacturing”. Hiermee wordt bedoeld dat het product wordt gemaakt door middel van computersoftware. Met CAD wordt bedoeld dat het product vorm krijgt met behulp van een computersysteem ofwel “Computer Aided Design”. Het gaat hier om producten die worden gefabriceerd of gemaakt door de software van een computer. Ook wel automatisering van een productieomgeving genoemd. Een Cad Cam programmeur Breda ontwerpt dus met andere woorden computergestuurd een nieuw ontwerp voor bijvoorbeeld jouw machineonderdelen.

 

Wie maakt gebruik van CAD-CAM?

Systemen voor CAD-Cam worden vaak toegepast bij bedrijven die onderdelen maken voor machines. O.a. in de tandheelkunde wordt voor het maken van gebitselementen veel gebruik gemaakt van deze techniek. Daarnaast wordt het ook veel gebruikt door architecten voor het maken van hun maquettes. Andere vakgebieden waar gebruik wordt gemaakt van CAD-CAM zijn wegenbouw en bouwkunde. Bedrijven die er gebruik van maken, kunnen een hele serie van producten maken of maar enkele stuks. De ontwerpen die gemaakt worden, kunnen door een Usb-stick of door gebruik te maken van een computer netwerk op een andere computer worden gedownload.

Hoe werkt een CAD-CAM?

Uit een ontwerp bestand dat op een computer staat worden productiebestanden door het Cad Cam systeem tot stand gebracht. Het CAD-systeem houdt rekening met de machines die de producten gaan produceren. CAD- en CAM-systeem zijn met elkaar verbonden. In het CAD-systeem zijn meerdere bewerkingen mogelijk die een gedeelte bevordert van het CAM-systeem. Die bewerkingen zorgen ervoor dat het gebruiksvriendelijker wordt. Het CAM-systeem beslist welk gereedschap er voor de vormgeving en afronding wordt gebruikt.

 

Voordelen van CAD-CAM

Tijdens het programmeren van de machines worden er minder fouten gemaakt wat zo ongeveer het grootste voordeel is. Dit zorgt ervoor dat het maximale uit een systeem kan worden gehaald. Doordat het ontwerp digitaal wordt opgeslagen, kan het via e-mail verzonden worden naar een ander computersysteem. Omdat de handelingen in een bepaalde vooraf vastgestelde volgorde gebeurt of op een bepaalde manier, wordt er efficiënter gebruik gemaakt van de productiemiddelen. Bovendien kunnen de producten op die manier makkelijk nog eens geproduceerd worden. Bij een goed doorgevoerd systeem kun je het productievolume snel en eenvoudig aanpassen en ook de vorm en het ontwerp zelf. Er wordt op die manier beter voldaan aan de wensen van de klant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *