Producten

Dry cooler

Dry cooler

Een dry cooler, ook wel een droge vloeistofkoeler genoemd, is een systeem dat ervoor zorgt dat vloeistoffen gekoeld worden. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om water, glycol of olie. Het kan ook om een andere vloeistof gaan. Een dry cooler kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Een dry cooler heeft vaak een batterijsysteem dat ervoor zorgt dat er geen contact is tussen de koperen pijpen van het systeem en het frame van de dry cooler. Dit zorgt ervoor dat de heat exchanger beschermd wordt, en dat er geen ongelukken ontstaan.

Waarvoor is een dry cooler nodig?

Vooral voor bedrijven met afwijkende bedrijfsomstandigheden kan een dry cooler erg nuttig zijn. Met afwijkende omstandigheden wordt bijvoorbeeld gedoeld op een hoge omgevingstemperatuur of agressieve stoffen in de lucht. In dit geval kan er met de ‘normale’ radiator namelijk van alles mis gaan, maar kan je dus beter een dry cooler gebruiken. Deze houdt namelijk rekening met de omgeving en hoe de omgeving is, waardoor het handiger en verstandiger is om een dry cooler te gebruiken.

Het afkoelen van lucht

Een dry cooler zorgt ervoor dat te warme lucht afgekoeld wordt. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het verkoelingseffect van verdampend water. Dit zorgt er dan weer voor dat er een koele vloeistof ontstaat, die kouder is dan de temperatuur in de omgeving. Dit resulteert dan uiteindelijk in een koelere omgeving, omdat de koele lucht de omgeving afkoelt. Zo wordt de temperatuur in een ruimte nooit veel te hoog.

Voor welke toepassingen wordt een dry cooler gebruikt?

Een dry cooler wordt ingezet voor verschillende toepassingen. Deze toepassingen hebben allemaal baat bij een dry cooler. Het gaat hier bijvoorbeeld om verbrandingsmotoren, zonnewarmtecentrales, geothermie, of hoogspanning gelijkstroom. Dit is slechts een greep uit de voorbeelden, maar daarom is het wel duidelijk dat een dry cooler voor veel verschillende dingen gebruikt kan worden, en dus erg handig is. Denk dus zeker eens na over het aanschaffen van een dry cooler.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *